Soğanı kestiğimiz zaman aynı
zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde
soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden
birisi olan allinaz (Allium'dan, soğanın latince isminden gelir), daha
sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan 'Prensco' diye bilinen sülfürlü
bileşiklerle reaksiyona girer.
Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha
sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz
ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani
orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.
Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana
gelir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su
üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.
Yeşil soğan niye ağlatmıyor?
Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde
sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha
az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.
Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız?
Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül...
1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun. Bu
yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de
en aza indiriyor.
2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın. Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.
3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın. Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.
4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.
5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın...
zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde
soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden
birisi olan allinaz (Allium'dan, soğanın latince isminden gelir), daha
sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan 'Prensco' diye bilinen sülfürlü
bileşiklerle reaksiyona girer.
Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha
sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz
ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani
orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.
Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana
gelir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su
üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.
Yeşil soğan niye ağlatmıyor?
Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde
sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha
az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.
Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız?
Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül...
1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun. Bu
yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de
en aza indiriyor.
2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın. Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.
3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın. Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.
4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.
5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın...